bg en de

October CMS - интелигентният избор за уебсайт през 2019

Не се бе случвала сериозна промяна в областта на системите за управление на съдържанието, до момента, в който не се появи нов и интересен играч – платформата OctoberCMS. Изработката на многофункционален CMS уебсайт може да бъде много сложна задача, но October е тук и залага на прости стъпки.


Сигурно и вие си мислите: “Чудесно, но защо имам нужда от още една CMS платформа!“,

но след като прочетете статията, ние ще ви накараме да възкликнете:

„Най-накрая, CMS платформа, която ми дава това, от което имам нужда!“


А какво е OctoberCMS?


По дефиниция, October е безплатна и добре структурирана CMS платформа с отворен код, базирана на Laravel PHP Framework.
Спокойно можем да сравним платформата с тази на WordPress по степента на трудност при използване както от разработчиците, така и от авторите на съдържание. Концепцията на Wordpress обаче я прави неподходяща за административни панели, които изискват по-сложно съдържание. Точно това е моментът, в който като спасителен пояс се появява OctoberCMS.
October е чудесен микс от CMS платформа, базирана едновременно на файлове и на база данни. Всички статични елементи, страници и менюта се записват на файлове, благодарение на което съдържанието може да се организира и редактира изключително бързо и лесно, директно от бекенда. Всички останали динамични и сложни елементи се съхраняват в персонализирани таблици в базата данни, които можете да организирате в собствени типове и категории.

Подходящ ли е за всички типове сайтове?


Ще ви изненадаме ли, ако кажем, че сложността няма значение!
OctoberCMS може да се използва както за прости уебсайтове, така и за наистина сложни. Когато го използвате за прости уебсайтове, потребителският опит на бекенда може да бъде сравнен с този на WordPress – лесен за използване, логичен и последователен. Освен това има вградени някой полезни функции, които оценяваме високо, като например редактиране на множество елементи от съдържанието в разделите или клавишните комбинации като „CMD + S/ CTRL + S“. (Не ги търсете в Wordpress, няма да ги откриете!)
Ако имате идея да създадете по-сложен уебсайт или уеб приложение, OctoberCMS ще ви даде свободата, от която имате нужда. Правилно прочетохте, бекендът ви дава основната структура за изгледи на списъците и форми на моделите, но можете да променяте тези шаблони, ако е необходимо, за да отговарят изцяло на вашите собствени нужди. Отвореният код на платформата ви дава възможност да създавате и „джаджите“, които ви се иска да имате. Това прави October изключително приспособим, което подобрява използваемостта му при изключително сложно за редактиране комплексно съдържание.

Ако всичко това не е достатъчно, подбрахме някои от характеристиките на OctoberCMS, които ще впечатлят вашия разработчик:


- Солидна основа: OctoberCMS се основава на рамката на Laravel (базирана на Symfony), което изгражда солидна основа за core, plugins and themes.
- Чист код: Рамката Laravel има ясна дефиниция за стила на кодиране, която помага на вашия код да остане чист.
- Отворен код: Целият проект на OctoberCMS се хоства като софтуер с отворен код на GitHub, което е много важна предпоставка за изграждане на голяма потребителска общност.
- Лесно се разширява: OctoberCMS е изграден така, че лесно можете да създавате и редактирате страници и функции.
- Завидна бързина: Настройките на plugin-ите и фрагментите от съдържанието са YAML кодирани към всяка страница, което спестява ценни милисекунди във времето за зареждане. Необходимото време за зареждане на October често е сравнявано с това за зареждане на статичен HTML уебсайт.
- Изграждане на заявка за база данни с Eloquent: Интегрираната Eloquent ORM дава възможност да създавате заявки за база данни, които отговарят на вашите нужди.
- Миграции на бази данни: Цялата инсталация на OctoberCMS (core & plugins) се базира на миграции на бази данни., което помага за поддържането на последователност на базата данни при инсталиране или актуализиране. С този механизъм можете лесно да се върнете към по-стара версия, ако нещо не работи както очаквате след актуализацията.
- Задвижване на събитията: Цялата настройка на платформата е задвижвана от събития, което ви позволява да включвате процеси в core и plugins и да ги разширявате лесно.
- Twig templates – OctoberCMS използва twig като шаблонен template. Това прави пълното разделяне на информацията ви от tamplate-ите възможно.
- Интегриран Asset Pipeline: OctoberCMS е снабден с twig базиран asset pipeline за компилиране и намаляване на CSS и JS файловете. Всичко, което трябва да направите, е да включите файловете си директно в шаблоните на twig-а, те ще се компилират, сортират и кешират автоматично с първото пускане на сайта. Ако имате по-сложни изисквания, Laravel предлага абстрактен слой над webpack, наречен Laravel Mix, който прави създаването на уеб базирани задачи доста по-лесно.

За да не помислите, че платформата няма минуси, ще споделим и някой от основните ѝ недостатъци:


- Системата е нова: Това може да бъде както плюс, така и минус, защото буди несигурност у потребителите, поне докато не я изпробват.
- Прост UI: Това прави разработката на сайтове безпроблемна и интуитивна, но същевременно практична. Лесно е да се вдъхновите и незабавно да създадете нов уебсайт и процесът за това да е изненадващо прост, ако използвате съществуваща тема или готов дизайн. Това наистина е плашещо! :)

Едно е сигурно – CMS без слаби страни няма и едва ли скоро ще се появи. OctoberCMS обаче има впечатляващи функционалности, гъвкавост, елегантен дизайн и предлага един изцяло нов подход за изработка на сайтове, който не може да бъдат открит в друга CMS платформа.
Хиляди дигитални студия и фрийлансери от цял свят вече обичат October! Клиентите им също, защото October им спестява време, нерви и пари.


Ние също вярваме в силата на OctoberCMS и вече го прилагаме успешно в нашите уеб проекти. И ДА, това ни прави първата рекламна агенция в България, която интегрира OctoberCMS!

Сподели тази статия:
Предишна статия
Следваща статия